друкувати


Ринок землі: потрібно ввести поняття пов’язаних осіб, щоб запобігти скуповуванню землі через родичів і підставні компанії

24 квітня 2020, 07:51

Потрібно ввести поняття пов’язаних осіб, щоб запобігти скуповуванню землі через родичів і підставні компанії. В іншому випадку, заявлене обмеження в 100 га буде фікцією. Такою думкою з AgroPolit.com поділилася в ексклюзивному коментарі екс-очільниця Мінагрополітики Ольга Трофімцева.

 

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі

За її словами, також потрібно врегулювати питання з правом банків на купівлю землі і встановити певні обмеження, тому що саме в цій частині криється досить серйозний ризик «схем».

Також серед питань, неврегульованих законом про вільний ринок землі 2178-10, Ольга Трофімцева виділила наступні:

Неврегульованим залишається питання державних і комунальних земель, на продаж яких встановлена заборона, та залишається можливість «схем» із орендою земель аграрних ДП.

Ну і все ж, відповідно до заяв президента України, було б логічним дати доручення КМУ (через прикінцеві положення ЗУ) щодо розробки відповідного закону України про всеукраїнський референдум.

І ще один важливий аспект, який потребує врегулювання, – реальне забезпечення переважного права орендаря щодо купівлі землі, яку він орендує та обробляє.

Деталініше про невирішені питання та нюанси вільного ринку землі, читайте у матеріалі: Закон про вільний ринок землі 2178-10: які питання слід далі вирішити уряду та Раді