друкувати


Потрібно внести зміни до законодавчих актів щодо децентралізації ― Ганущак

1 липня 2016, 18:20

Потрібно осмислити помилки, які були допущені під час впровадження децентралізації та внести зміни до законів. Про це у ексклюзивному інтерв'ю повідомив директор Інституту розвитку територій, консультант голови Верховної Ради Юрій Ганущак.

Він розповів, що зараз будуть більш скрупульозно прийматися рішення щодо складання перспективних планів, процедур дотримання в рамках децентралізації. 

"Щодо порядку об’єднання громад, то потрібно прийняття закону, який має назву «про олійну пляму». Якщо буде прийнято цей закон, то можна очікувати, що прискориться об’єднання дієздатних і спроможних громад. Крім того, треба внести зміни до законодавства, щоб ввести поняття «план території громади» (план району, генплан, тобто комплексна містобудівна організація). Це покращить управління землями (розпорядження, здавання у оренду, здача для соціальних потреб тощо)", ― зауважив він. 

Більше того, обов’язково має бути прийнято закон про відповідальність за прийняття рішень, які суперечать законам і Конституції (2 частина стаття 144). Якщо прийнято антизаконне рішення, його може зупинити голова держадміністрації з поданням до суду. Таким чином ми хочемо вберегти органи місцевого самоврядування від прийняття рішень, які суперечать закону.