друкувати


Боротьба із корупцією в Україні застопорилася через суди ― Уґас

1 липня 2016, 13:41

В Україні немає довіри до діючої системи влади. Про це повідомив голова Правління глобального руху Transparency International Хосе Уґас.

На його думку, ситуацію можна змінити. Слід трансформувати судову систему в Україні, яка не дає розірвати коло безкарності за корупційні злочини. Також треба залучити іноземних спеціалістів у якості нейтральних спостерігачів, партнерів і тренерів, як це робить успішна Міжнародна Комісія проти безкарності у Гватемалі (International Commission Against Impunity in Guatemala ― CICIG).

«Корупціонери все ще на свободі. Судові справи проти колишнього президента Віктора Януковича та його поплічників застопорилися через системні проблеми в судовій системі. Існують постійні свідчення зв’язків між високопоставленими українськими чиновниками та інтересами олігархів. Це великий бізнес в межах однієї країни», ― вважає Уґас.

Він відмітив, що ключовою проблемою в Україні є неефективність системи правосуддя через високий рівень корупції. Саме тому Уряд обговорює пропозицію про створення антикорупційного суду. Голова ТІ підкреслив, що це доволі цікава ідея, яку необхідно й далі просувати громадським організаціям та владі.

«Деякі вірять в те, що незалежне, чесне та професійне правосуддя може забезпечити група міжнародних фахівців, яка б призначала членів суду та залучала до складу суддів міжнародних юристів. Інші ж вивчають досвід CICIG, створеної ООН у 2008 році. Якщо взяти дану модель в якості відправної точки та адаптувати її до українських реалій, вона б стала гарним початком для вирішення значних складнощів судової системи», ― сказав голова.