друкувати


Зростання цін на зернові обтяжливе для аграріїв в період обмежень експорту через карантин

21 квітня 2020, 13:35

Зростання цін на зернові є обтяжливим для аграріям, які отримали обмеження експорту в період карантину для запобігання поширення коронавірусу в Україні. Про це розповів AgroPolit.com у коментарі для публікації народний депутат VIII скликання, член парламентського комітету аграрної політики та земельних відносин Іван Мірошніченко.

Обмеження експорту є вкрай шкідливим для зерновиків, зазначив Мірошніченко.

«Продають аграрії погано. Курс виріс до 28 грн/$1, пшениця зросла приблизно на $7-10 на тонні. Також спостерігаються зміни на зовнішніх ринках та біржах. На товарних ринках ростуть ціни у зв’язку з тим, що західним країнам було виділено $10,2 трлн як пом’якшувальні заходи, щоб не допустити падіння виробництва, економіки. Все це змусило аграрія-виробника сидіти на товарних залишках і продавати тільки те, що йому вкрай необхідно для його потреб. Це об’єктивна причина», – пояснив Іван Мірошніченко.

Нагадаємо, колишній голова Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа у відеоінтерв'ю заохотив уряд подбати про аграрний експорт. Про фінансові можливості для аграріїв в період карантину читайте у публікації Коронавірус-2020 та харчова безпека: чи буде Україна з продовольством, а бізнес із гривнею