друкувати


Хліб може подорожчати на 10-15%

17 квітня 2020, 10:14

Сьогодні в Україні є усі економічні передумови для подорожчання хліба на 10-15%, проте ніхто з виробників хліба ціни зараз не підвищував з огляду на ситуацію з коронавірусом та купівельною спроможністю громадян. Про це в інтерв'ю liga.net заявив гендиректор компанії «Київхліб» Володимир Череда.

«Станом на сьогоднішній день є всі економічні передумови для подорожчання хліба на 10-15%. Адже за поточний сезон ціни на зерно виросли майже на 30%, борошно подорожчало на 22-25% залежно від сорту (а це 40% від собівартості хліба). Проте ніхто з виробників хліба ціни зараз не підвищував, оскільки всі розуміють, що купівельна спроможність під час кризи падає. Скоро вже місяць, як багато хто з людей не працює через карантин. І підвищення цін ні до чого хорошого не призведе, бо мало хто має фінансову подушку на більш тривалий період», –  сказав Череда.

Він сказав, що компанія звернулася до держави через те, що ціни на зерно почали стрімко зростати.

Просили, щоб держава виступила з інтервенцією на внутрішній ринок, аби трошки призупинити подорожчання. Якби в нас були запаси достатні, то нехай би й 40 млн т експортували. Але в нашій ситуації вже сьогодні треба розуміти, що через посушливу весну урожай наступного року може бути гіршим за попередні, –  пояснив він.

За його словами, виробники хліба поки готові тримати ціни на хліб.

Держава пообіцяла дати 160 тисяч т пшениці для переробки на борошно для внутрішнього споживання. Якусь частку вже викинув на ринок Аграрний фонд, — додав Череда.