друкувати


Рада прийняла закон про місцеве самоврядування, необхідний для проведення виборів

16 квітня 2020, 16:30

Сьогодні Верховна Рада України прийняла у другому читанні законопроект № 2653 про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».  Документ надає уряду на законодавчому рівні право приймати рішення щодо визначення адміністративних центрів та територій територіальних громад, а також подавати до Верховної Ради України проекти законодавчих актів щодо утворення і ліквідації районів.

У пояснювальній записці до законопроекту № 2653 вказано, що зміни необхідні для того, щоб місцеві вибори 2020 відбулись на новій територіальній основі.

Зокрема, у перехідних положеннях до документу вказано:

«До прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України визначення адміністративних центрів територіальних громад та територій територіальних громад (громад), а також подання до Верховної Ради України проектів законодавчих актів щодо утворення і ліквідації районів здійснює Кабінет Міністрів України».

Також законопроект вводить такі терміни: 

Визначити законопроект як невідкладний та винести на позачерговий розгляд у другому читанні вже на найближчому позачерговому засіданні Верховної Ради України попросила у своєму зверненні Всеукраїнська асоціація громад.

Недосконалість нинішнього законодавчого забезпечення згаданої реформи фактично унеможливлює завершення процесу об’єднання громад і ставить під загрозу можливість проведення місцевих виборів на новій територіальній основі. На підставі чинного законодавства також неможливо реформувати субрегіональний рівень територіального устрою, а це критично важливо зробити до наступних місцевих виборів, – заявив голова Всеукраїнської асоціації громад Микола Фурсенко.

Нагадаємо, у жовтні 2019 року розглядали питання проведення дострокових місцевих виборів, однак через недостатню кількість як законодавчих, так і організаційних умов від них відмовились. Зокрема, передумовою якісного проведення називали завершення необхідних етапів децентралізації. Тепер депутати готують ще один законопроект, який передбачає зміни до Конституції України та також має послужити у підготовки та реалізації виборів 2020. Детальніше про це читайте у публікації Зміни до Конституції в питанні адмінтерустрою та децентралізації. Спроба четверта.