друкувати


Бахматюк звернувся до уряду з пропозицією повернути державі 8 млрд грн заборгованості виведених з ринку банків

16 квітня 2020, 14:00

Власник групи компаній Ukrlandfarming та Авангард Олег Бахматюк запропонував Кабінету міністрів України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національному банку та Офісу генерального прокурора механізм повернення заборгованості виведених з ринку у 2014-2015 роках банків «ВіЕйБі Банк» та «Фінансова ініціатива» в сумі 8 млрд грн. Про це йдеться у зверненні Олега Бахматюка, передає прес-служба компанії.

Зараз основним джерелом повернення коштів кредиторам та державному бюджету є продаж активів неплатоспроможних банків, що в середньому приносить державі лише близько 1% від заборгованості.

Олег Бахматюк вважає, що для держави в нинішніх умовах світової економічної кризи важливе швидке та максимальне повернення коштів і виступає з пропозицією повернення державі 8 млрд грн протягом 5 років. Це також дозволить зберегти важливе для реального сектору економіки підприємство, яке дає роботу 27 тисячам працівників, генерує близько 1% ВВП країни та сплатило за останні 3 роки близько 7,7 млрд грн податків. Для цього він пропонує використати успішний світовий досвід врегулювання таких заборгованостей.

Такий шлях підтримують і міжнародні фінансові структури, зокрема МВФ і Світовий банк. Прошу Вас підтримати цю пропозицію як таку, що відповідає інтересам держави», — йдеться у зверненні-меморандумі бізнесмена.

В тексті меморандуму також містяться пропозиції щодо врегулювання проблемної заборгованості шляхом реструктуризації, що дозволить отримати 8 млрд гривень в бюджет держави. Перший платіж в сумі 1 млрд грн буде здійснено протягом 2020 року, повна виплата суми, що залишилася, — протягом наступних 5 років без відстрочки виплат по тілу кредиту.

Нагадаємо, що проти власника агрохолдинга «Укрлендфармінг» Олега Бахматюка, одного з найбільших агровиробників України, який створює близько 1% ВВП, НАБУ відкрили провадження, в рамках яких без санкції суду розпочало допити 10 тисяч працівників підприємств. Також відбувається тиск на два найбільших в Євразії птахокомплекси, які працюють з 2013 року. Раніше в інтерв’ю Олег Бахматюк заявляв, що відкрита проти нього справа – це особиста помста.

Раніше Олег Бахматюк і колектив компанії звернулися до президента Володимира Зеленського з приводу утисків з боку керівництва НАБУ. 

Також близько 3 тис. працівників групи компаній «Укрлендфармінгу» та арохолдингу «Авангард» зібралися під стінами Верховної Ради. Вони вимагали від уряду та президента припинити тиск на компанію з боку силових структур та зберегти їхні робочі місця.