друкувати


Мінінфраструктури збирається оголосити учасника пілоту із запуску приватної тяги

16 квітня 2020, 12:30

Найближчим часом комісія при Мінінфраструктури остаточно визначиться з ділянками й учасниками експерименту із запуску приватної тяги на залізниці. Про це в інтерв’ю виданню «Магістраль» розповів міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Глава Мінінфраструктури нарікає на велику кількість бажаючих возити своїми локомотивами власні вантажі.

«Ми оголосили ринку, що проведемо цей експеримент, щоб визначити пул проблемних моментів, які потрібно доопрацювати, а потім масштабуємо його на всю країну. Під час пілотного проекту маємо визначити реальні інфраструктурну й локомотивну складові тарифу. У результаті всі й одразу захотіли взяти участь в експерименті. І це найбільша проблема. Утім, думаю, найближчим часом остаточно визначимося з ділянками й учасниками», – зазначив Владислав Криклій.

На його думку, «Укрзалізниці» не варто боятися реалізації експерименту та появи конкурентів.

За умови виокремлення інфраструктурної складової в тарифі – це не конкуренція, а посилення позицій державного перевізника. Через технічний стан локомотивного парку «Укрзалізниці» важко, особливо в пікові періоди, забезпечити попит ринку на всі 100%. Приватний сектор – фактично партнер. Це добре простежується на прикладі співпраці з операторами приватних вагонів, – наголосив глава Мінінфраструктури.

Нагадаємо, що в Укрзалізниці назвали три основні вимоги до учасників пілотного проекту приватної тяги. Умови стосуються локомотивів, машиністів і безпеки руху.