друкувати


Держпідтримка АПК та зміни в бюджеті 2020 — акцент на тваринництво

16 квітня 2020, 10:35

Верховна Рада змінила держбюджет через епідемію коронавірусу. Сталося це з другої спроби. AgroPolit.com проаналізував, які зміни торкнулися АПК. На потреби агросектору депутати на 2020 рік виділили 4 млрд грн за 5 програмами. Більш детально про це — читайте тут.

Зазначимо, що у програмі по тваринництву передбачені позитивні зміни — уряд виплачуватиме молочним фермам 5 тис. грн держпідтримки на корову .

«Маємо надію, що будуть розвиватись молочні сімейні ферми. Додатково плануємо запустити програму підтримки сімейних та фермерських господарств шляхом виплат по 5 тис. грн на корову, які утримують не більше 25 корів. Також ми б хотіли реалізувати програму підтримки земельним ресурсом молочного тваринництва із розрахунку додатково 2 га на 1 корову», — сказав Тарас Висоцький.

У повідомленні йдеться, що основою розвитку молочного напрямку має бути націленість на максимальну продуктивність поголів’я. Відповідно, мають працювати програми, які максимально забезпечать такий результат. Зокрема, це програма компенсації купівлі племінного високопродуктивного поголів’я, програма компенсації до 30% вартості реконструкції та будівництва тваринницьких комплексів і програма здешевлення кредитів до 5% — до 1,5 облікової ставки НБУ, але не більше 15 млн грн на групу пов’язаних осіб.

Повний перелік бюджетних змін та деталі програм держпідтримки ви зможете знайти у матеріалі: «Бюджет-2020: які зміни очікують АПК та програми держпідтримки».