друкувати


З’явився оновлений прогноз урожаю зернових на 2020 рік

16 квітня 2020, 09:25

Прогноз виробництва зерна у 2020/21 маркетинговому році знизився на 2,4% ,у порівнянні із попередньою оцінкою. Про це заявила заступник директора компанії «ПроАгро Груп» Марія Колесник, повідомляє Укрінформ.  

«Через нестачу вологи ми переглянули прогноз. Наразі він становить 70,9 млн т зерна ( проти 75,07 млн т торік). Таким чином, у порівнянні із попередньою оцінкою ми зменшили прогноз виробництва зерна в Україні на 1,7 млн т або на 2,39%. Зокрема, прогноз виробництва пшениці зменшено на 2,76%,ячменю – на 12,05%», — сказала експерт.

За її словами, таке суттєве зменшення виробництва ячменю пов’язане із очікуваним скороченням посівних площ під цією культурою – на 300 тисяч гектарів.

При цьому експерт нагадує, що «в ідеалі», з огляду на таку зволоженість ґрунту, оптимальні строки сівби цієї культури уже позаду. У багатьох регіонах лише починають сіяти ярий ячмінь, перед тим кинувши усі сили на пшеницю.

За таких обставин посіви ярого ячменю, швидше за все, скорочуватимуть. Натомість збільшуються площі під горохом. Тож прогнози щодо валового збору цієї культури ще можуть (позитивно) змінитися. А ось виробництво олійних культур цього року, ймовірно, скоротиться із 23,86 мільйонів тонн до 22,28 мільйонів. Таким чином, валовий збір зернових і олійних культур, які є основою нашого аграрного експорту, за прогнозами ПроАгро, складе 93,18 мільйона тонн, – додала Колесник.