друкувати


У березні рекордно здорожчали продукти харчування

15 квітня 2020, 16:00

У березні 2020 року в Україні значно зросли ціни на продукти харчування. Так, капуста та морква в середньому здорожчали на чверть, цибуля на 38%, борошно зросло на 12,2%, фрукти на 12%, а лимони та імбір взагалі злетіли у ціні майже на 40%. Про це на facebook розповів голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. 

За його словами, сьогодні в уряді пояснюють стрімке зросатння цін ажіотажним попитом населення на продукти харчування через введення карантину для запобігання розповсюдженню коронавірусної інфекції та девальвацією гривні.

«Насправді, причин, які призвели до такого різкого цінового стрибка, декілька. Але потрібно зауважити, що вже на минулому тижні ціни на деякі продукти стабілізувалися, а за деякими позиціями пішли вниз. Цей тиждень буде показовий: або зниження цін на продукти буде стійким, або уряд задіє більш дієві важелі регулювання», – розказав він.

На думку фахівця, такий сильний важіль, як державне регулювання цін, потрібно вводити зважено. Але в умовах, коли ціни вже пішли вниз і ринок демонструє відносну стабілізацію, введення держрегулювання на окремі продукти може бути виправданим, вважає він.

На жаль, економічні причини для зростання ціни на борошно та хліб є. Їх дві. Перша – це девальвування гривні з 24,5 до 28. Друга – зростання світових цін на зерно. За 2 тижні вони підвищилися на 12%. Наразі світові ціни на зерно стали падати і ми, як споживачі, невдовзі помітимо, що й ціни на борошно, яке стало дефіцитом в останні два тижні, теж починають “повертатися, – каже експерт.

Як зауважує Олексій Дорошенко, вперше за останні 6 років, держава продала зерно із Держрезерву, щоб виробити з нього борошно, яке піде на ринок і покриє нестачу, викликану збільшенним попитом.

На жаль, деякі виробники і деякі торговельні мережі вирішили збагатитися на ситуації. І вперше за останні роки, я бачу, що Антимонопольний комітет звернув на це увагу. Тому що ми, як асоціація, кожного року по 2-3 рази звертаємося до Антимонопольного комітету, коли бачимо не обумовлене економічними причинами зростання цін на харчові продукти. Найчастіше, Антимонопольний комітет дуже довго взагалі не звертає уваги на наші звернення. Хоча це дуже дієвий механізм. Я пам’ятаю випадок дворічної давнини, коли ми звернулися до комітету з приводу дуже підозрілого різкого підвищення ціни на яйця. І що ж ви думаєте? Антимонопольний комітет відкрив розслідування, і ціна на яйця одразу ж поповзла дорнизу і за два тижні знизилася на 30%, – розповідає голова асоціації.

Він вважає, що наразі, реакція держави на цінову ситуацію достатньо адекватна.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України готує перелік продукції соціального значення, на які має поновить державне регулювання цін. Такі міри запроваджуються відповідно до вимог ухваленого парламентом закону № 540-IX.