друкувати


Для державного регулювання цін на соціально важливі продукти потрібно поновити Держцінінспекцію, – Фурсенко

15 квітня 2020, 12:00

Для поновлення державного регулювання цін на соціально важливі продукти в Україні потрібно реанімувати Держцінінспекцію. Про це на facebook написав перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації громад Іван Фурсенко, коментуючи інформацію про можливе поновлення держрегулювання цін.  

«Вітаю рішення повернутися до державного регулювання цін на окремі види продукції. Оскільки тенденція до росту цін на ліки та продукти харчування буде лише зростати. І не тільки через здорожчання виробництва, а і внаслідок спекулятивної складової. Нагадаю, що в 2016 році Кабінет Міністрів в рамках оптимізації системи центральних органів виконавчої влади постановою №442 ліквідував Державну інспекцію України з контролю за цінами», – написав Фурсенко.

Він наголосив, що основними завданнями Держцінінспекції були:

– проведення постійного моніторингу, аналізу і дослідження динаміки цін (тарифів) на споживчому ринку та оперативне забезпечення КМУ прогнозно-аналітичними матеріалами щодо очікуваних змін цінової ситуації в державі;

– внесення центральним і місцевим органам виконавчої влади пропозицій щодо визначення методів впливу на економічні процеси та цінову ситуацію на споживчому ринку;

– надання висновків щодо економічного обґрунтування витрат під час формування цін на товари (маски), роботи і послуги, щодо яких запроваджено державне регулювання цін;

– приймає рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій за порушення вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Надзвичайна ситуація наштовхує на необхідність посилення державних інституцій дієвими робочими механізмами і перегляду раніше прийнятих рішень. Держава має працювати в першу чергу на людей, – вважає Фурсенко.

Нагадаємо, що голова Національної Ради економічного розвитку, голова Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко повідомив про плани уряду поновити державне регулювання цін на низку соціальних продуктів та медичних засобів.