друкувати


Уряд поновить державне регулювання цін на соціальні продукти

15 квітня 2020, 11:25

Уряд поновить державне регулювання цін на низку соціальних продуктів та медичних засобів. Про це у facebook написав голова Національної Ради економічного розвитку, голова Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. 

«Від завтрашнього дня на період надзвичайної ситуації Уряд Дениса Шмигаля повертається до державного регулювання цін на соціальні продукти, лікарські засоби та медичні вироби. Держава три роки тому вирішила позбавитися від можливості впливати на бізнес, навіть у ситуації безпідставного зростання цін. Тоді під моніторинг підпадали 32 продукти. Завтра моніторинг буде розповсюджений на 10 продуктів, 8 фармпрепаратів та 2 медичних товари. Якщо ціна в торгівлі на них планує підвищуватися, то заклад торгівлі через електронну форму зобов’язаний повідомляти про це в Держпродспоживслужбу», – написав Дорошенко

За його словами, на виробників або постачальників це регулювання не розповсюджується.

 Але держава буде вивчати причини зростання цін в роздрібних магазинах та аптеках, і мати можливість впливати й на виробників, або імпортерів, якщо ціни зростають без економічного обґрунтування, – додав він.


За даними Дорошенка, підпадають під державне регулювання гречка, цукор, борошно пшеничне в/г, вітчизняні макарони, молоко 2,5% в плівці, житньо-пшеничний хліб, курячі яйця 1 категорії, курка в тушці, вершкове масло 72,5% та мінеральна вода без газу.

Можу сказати, що вперше так чітко визначений перелік продукції включаючи цінову категорію товару, країну виробництва та фасування. Це дозволить робити якісний моніторинг. По-друге, вперше вода для пиття потрапила до соціально-значущих товарів. По-третє, якщо будуть підстави, то перелік продукції, яка підлягає регулюванню, може зростати, – додав він.

Державне регулювання також розповсюджується на медичні маски та рукавички, як засіб індивідуального захисту під час пандемії коронавірусу.


Вважаю це дієвим механізмом впливу на цінову ситуацію в країні та початок м’якого регулювання за європейським зразком. Для прикладу во Франції під регулювання підпадає декілька тисяч найменувань продуктів, — написав експерт.

Нагадаємо, що названо низку умов, щоб Україна під час пандемії була з харчами, постачала агропродукцію на світові ринки та підтримувала бізнес.