друкувати


Мінінфраструктури хоче змінити методику розрахунку ставок портових зборів

14 квітня 2020, 14:00

Мінінфраструктури хоче змінити методику розрахунку ставок портових зборів. Нова методика встановлює економічно обґрунтований підхід до розрахунку ставок зборів. Про це ідеться в опублікованому Міністерством інфраструктури України проекті нової методики розрахунку розмірів ставок портових зборів на сайті відомства.

«Ми очікуємо конструктивного діалогу, який дасть змогу ухвалити прийнятне для учасників ринку й держави рішення», – заявив Владислав Криклій, міністр інфраструктури.
Зокрема, міністерство пропонує бізнесу обговорити:

На думку відомства, нова методика встановлює економічно обґрунтований підхід до розрахунку розмірів ставок портових зборів.

Ринок з 2013 року чекає прийняття методики розрахунку розмірів ставок портових зборів. Ми пропонуємо до обговорення проект, розроблений Міністерством інфраструктури, і відкриті до діалогу. Нинішня ситуація в економіці має бути використана як джерело можливостей для бізнесу й держави, – зазначив Владислав Криклій.

Нинішня методика розрахунку ставок портових зборів неодноразово викликала нарікання у представників портового співтовариства й експортерів. На думку бізнесу, чинні ставки – одні з найвищих у світі. І в нинішньому вигляді вони заважають розвитку експортного потенціалу країни.

Згідно із загальною думкою компаній гірничо-металургійного комплексу, для підвищення конкурентоспроможності українських гаваней та їх привабливості для судноплавних ліній, ставки портових зборів слід знизити на 20%.

Нагадаємо, що експерти назвали два кроки для стабілізації ситуації з вантажоперевезенням морем.