друкувати


Для великого бізнесу можуть зрости податки, – законопроект

14 квітня 2020, 15:00

Аби найменш забезпечені верстви населення вижили під час карантину, народні депутати пропонують збільшити податкове навантаження тим, у кого – найбільший дохід. Відповідний проект закону  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки осіб, що постраждали внаслідок епідемії коронавірусної хвороби (COVID-19)» (№3311) подано для опрацювання до Комітету ВР  з питань фінансів, податкової та митної політики. 

У проекті пропонується підвищити ставку податку на доходи фізичних осіб для осіб, які отримують дохід у розмірі, що перевищує 10 мінімальних заробітних плат, до 27%, та знизити ставку для тих, чиї доходи не перевищують 5 мінімальних зарплат з 18 до 9%. Також до кінця року пропонується звільнити від оподаткування доходи фізичних осіб, на утриманні яких є малолітні діти, діти-сироти або діти з інвалідністю.

Передбачається звільнити платників єдиного податку І та ІІ груп від обов’язку сплати єдиного податку за час вимушеної втрати економічної активності.

Паралельно з цим до кінця року зменшується ставка податку на прибуток для мікро- та малих підприємств — з 18 до 9%. Натомість оподаткування середніх підприємств залишається без змін, а для великих – ставка такого податку збільшується до 27%.

Також пропонується зменшити ставки податку на додану вартість для високотехнологічних товарів з 20 до 7%.

Нагадаємо, що Верховна Рада України затвердила оновлену програму діяльності уряду (постанова №3330 «Про Програму діяльності Кабінету Міністрів України»).