друкувати


Дефіциту хліба в Україні не буде, — Петрашко

13 квітня 2020, 07:30

Сьогодні в Україні внутрішній продовольчий ринок наповнений усіма категоріями товарів, а цінова ситуація є стабільною і контрольованою. Про це Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства повідомило у Facebook.

«Станом на найнижчу точку, тобто до того, як почне надходити збіжжя з нового врожаю, у нас буде 3 млн тонн пшениці — у 2 рази більше, ніж минулого року, що повністю забезпечить нам продовольчу безпеку. Тому ніякого дефіциту хліба не буде», — заявив міністр відомства Ігор Петрашко.

У міністерстві зазначили, що три тижні тому був ріст цін за певними товарними позиціями, який вдалося зупинити. Там пояснили зростання цін «сезонним характером».

«Щороку перед Великоднем відбувається ріст цін на окремі продукти. Але непередбачуваних стрибків не було і не буде. Друге — це девальвація гривні. Третя причина  — це спекулятивний елемент, над подоланням якого в міністерстві вже працюють», — додали у відомстві. 

Раніше стало відомо, що уряд та аграрні компанії домовилися обмежити експорт зернових у цьому маркетинговому році, який закінчується 30 червня, до 20,2 мільйона тонн. Потреби держави у зернових складають 4,8 мільйона тонн.

Нагадаємо, що Міністерство сільського господарства США (USDA) у квітні підвищило прогноз виробництва пшениці у 2019/2020 маркетинговому році (МР, липень-червень) на 171 тис. т порівняно з прогнозом у березні — до 29,171 млн т, тоді як прогноз експорту залишило без змін на рівні 20,5 млн т.