друкувати


В Мінекономіки розповіли, за яких умов держава оплачуватиме кредитні ставки малого бізнесу

12 квітня 2020, 08:30

Міністр економіки Ігор Петрашко заявив, що уряд розробляє дві програми для підтримки малого бізнесу та зменшення кредитних ставок. Про це він розповів в етері програми Свобода слова.

За словами міністра, для підтримки малого бізнесу, який має кредити в банках, запрацює програма, яка дозволить зменшити кредитні відсотки до нуля.

«Якщо бізнес має кредити в банку і бізнес не є дефолтним, можна буде звернутися за допомогою до держави. І держава оплачуватиме кредитні ставки малого бізнесу протягом одного року. Ключова вимога — збереження робочих місць», — заявив він.

Друга програма — «Нові гроші» — також направлена на підтримку малого та мікробізнесу. Підприємцям видаватимуть кредити під 5% річних, щоб вони могли зберегти зарплати своїм працівникам.

Представники великого та середнього бізнесу, які мають виробничі підприємства замкнутого циклу і які зараз постраждали від кризи, можуть звернутися в центри зайнятості і держава допоможе частково оплатити зарплати працівників», — наголосив Петрашко.

Внесені зміни до Закону України «Про зайнятість» також передбачають надання допомоги для представників малого і середнього бізнесу, що зупинили або скоротили діяльність на період карантину.

За його словами, розмір допомоги на період карантину становитиме 2/3 тарифної ставки окладу і буде обмежуватись мінімальною 4 723 грн. Міністерство наразі опрацьовує механізм і порядок фінансування.

Нагадаємо, кредитування агросектору в 2019 році зменшилося на 9%.