друкувати


Кредитування агросектору в 2019 році зменшилося на 9% — роз'яснення

10 квітня 2020, 14:30

За 2019 рік кредитування агросектору зменшилося на 9%. Про це в онлайн-інтерв'ю для AgroPolit.com повідомила виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

«Якщо дивитися просто в сухі цифри, кредитування аграріїв начебто знизилося, а якщо розібратися, чому так сталося, то не так усе й погано», — зазначила експерт.

Вона додала, що темпи нового кредитування за обсягами не встигає за темпами погашення старих кредитів, а коло корпоративних позичальників дуже обмежене і не збільшується.

«Ми знаємо, що агрохолдинги в нас давно закредитовані, а банки зараз більше фокусуються на кредитуванні МЗБ. Цей сегмент не є таким помітним за обсягами. Умовно кажучи, якщо банк видав сотню нових кредитів фермерам, але при цьому отримав погашення кредиту від великого агрохолдингу, то загальна сума візуально не збільшиться, а, може, навіть зменшиться», — додала Олена Коробкова.

Також вона зазначила, що укріплення в минулому році гривні «з'їло» основну частину валютних кредитів, а вони відображаються в статистиці у гривні. 

І по-третє, обсяг портфеля агрокредитів скоротився все ж таки менше, порівняно з кредитами інших секторів економіки», — підсумувала експерт.

Повне інтерв'ю дивіться за посиланням.