друкувати


Експерти розповіли 10 секретів вирощування ріпаку

10 квітня 2020, 16:00

Оптимальний час внесення регуляторів рості на ріпак залежить від фази розвитку рослини. Про це розповіли експерти Антон Штадлер (NU Agrar) та Олександра Кірічек («КВС-УКРАЇНА») у першому випуску відеороликів Рапсодія «Внесення регуляторів росту на ріпак» на Kurkul.com.

За їх словами, внесення регуляторів навесні має декілька цілей:

«На слабше розвинутих посівах, де рослини до зимівлі мали до 10 листків, раннє внесення азолу та мепіквату допоможе спровокувати додаткове гілкування, проте потрібно мати на увазі, що рістрегулююча дія триває лише 2-3 тижні, тому в цьому випадку, за умов достатнього зволоження, необхідно буде провести ще одне внесення азолу під час бутонізації. На добре та занадто добре розвинених посівах необхідне одне внесення регулятора росту за довжини стебла 20-30 см, з використанням азолу або азол + мепікват-хлорид», — зазначила Олександра Кірічек.

Та додала, що при розрахунку норми та кратності внесення рістрегуляторів, потрібно також враховувати схильність гібридів до вилягання.

Про фази розвитку розповів Антон Штадлер.

Якщо мова йде про рістрегуляцію для ріпаку, існують різні фази для оптимального проведення обробки. Важливо щоб до внесення посіви були обстеженні. І якщо ми мали справу з недорозвинутими рослинами, які утворили 6-8 листків, то в такому разі важливо стимулювати гілкування. Це означає що в цьому випадку себе би добре зарекомендувала комбінація з тебуконазолу або медконазолу або також хлормепікват-хлориду», — зазначив він.

Та додав, що у протилежній ситуації, коли посіви дуже добре розвинені та мають після перезимівлі 10-12 листків, провести регуляцію росту потрібно пізніше, коли висота рослин досягне 20-25 см.

В цьому випадку можна застосувати комбінацію хлормепікват-хлориду + тебуконазолу або медконазолу + мепікват-хлориду для здійснення заходів регуляції росту. Окрім цього, залежно від умов вегетаційного періоду, можна на більш пізніх строках, наприкінці стадії бутонізації провести повторну обробку. Для цього можна використати комбінацію з мепікват-хлориду + медконазол або хлормепікват-хлорид + тебуконазол», — підсумував експерт.

Більше інформації шукайте у спецпроекті «10 секретів вирощування ріпаку від КВС-УКРАЇНА». Нові випуски дивіться щотижня.