друкувати


Держпідтримка АПК: прем'єр-міністр Шмигаль хоче залишити аграріїв без компенсації відсоткової ставки за кредитами

9 квітня 2020, 11:00

У підготовлених урядом змінах до бюджету на 2020 рік пропонується скоротити раніше анонсовану загальну суму держпідтримки у розмірі 4 млрд грн на 1,5 млрд грн. Про це AgroPolit.com повідомили джерела у парламенті та Кабміні.

За словами нашого співрозмовника, наразі в уряді розпочалася конфронтація зі сторони прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

Він зазначає, що прем'єр наполягає на скороченні загальної суми держпідтримки на 1,5 млрд грн, які мали піти на програму компенсації відсоткової ставки за кредитами. Саме ця частина спочатку планувалася на купівлю землі. Однак запуск ринку перенесли на 2021 рік. В  умовах тиску на агробізнес фактору коронавірсу та наближення фінансової кризи, говорить співрозмовник, логічно перенаправити саме ці 1,5 млрд грн на компенсацію відсоткової ставки за кредитами аграріям. Крім того банки, продовжує він, наразі обмежили кредитування бізнесу, бо не розуміють як країна пройде пік боргових виплат за зовнішніми боргами та наскільки тяжкими будуть наслідки двох іних факторів. 

Наразі протистояння триває, уряд наполягає на зменшенні суми держпідтримки АПК на 1,5 млрд, а президентська команда відстоює повну суму у 4 млрд грн, бо це спосіб реальної підтримки аграріїв на фінансування обігових коштів, закупівлю ЗЗР, насіння, пального, техніки та іншого», — говорить інше джерело в уряді.

Нагадаємо, наприкінці лютого уряд розподілив 4 млрд грн держпідтримки АПК на 2020 рік за 5-ма програмами: здешевлення кредитів (1,5 млрд грн), підтримка галузі тваринництва (1 млрд грн), здешевлення компенсації техніки та обладнання вітчизняного виробництва (1 млрд грн), програма розвитку фермерства та кооперативів (400 млн грн), підтримка садівництва, виноградарства та хмелярства (400 млн грн). Детальніше читайте за посиланням.

Більше про розподіл дотацій у 2019 році читайте у матеріалі спецпроекту GoЗаАгроДотаціями.