друкувати


У Зеленського назвали три ключові речі, які вдалося забезпечити для українських аграріїв у 2020 році

8 квітня 2020, 18:00

Радник президента України з питань економіки Олег Устенко провів розширену зустріч із представниками Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, представниками агропромислового комплексу, виробниками мінеральних добрив та сільськогосподарської техніки, а також профільними асоціаціями аграріїв і хіміків. Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

На нараді обговорили ситуацію у сільському господарстві під час весняної посівної кампанії та шляхи забезпечення високих показників врожайності в Україні в умовах надзвичайної ситуації, спричиненої поширенням COVID-19.

Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко зазначив, що наразі весняно-польові роботи йдуть за планом.

Представники аграрної галузі наголосили, що чимало сільськогосподарських напрямків нині потребують підтримки з боку держави.

Уповноважений президента України з земельних питань Роман Лещенко відзначив три ключові речі, які вдалося забезпечити для українських аграріїв у поточному році. Перше – державна підтримка у розмірі 4 млрд грн зберігається, попри секвестр бюджету. Друге – ухвалення базового земельного закону, на основі якого у найближчі місяці буде прийнято низку нормативно-правових актів, які наведуть лад у земельних правовідносинах. Третє – це те, що президент України оперативно реагує на ситуацію з продовольчою безпекою», — йдеться у повідомленні.

На переконання Романа Лещенка, Україна має достатні обсяги, щоб повністю забезпечити власне споживання зерна та виконання експортних контрактів.

Президент Союзу хіміків України Олексій Голубов відзначив, що наразі вітчизняні заводи з виробництва мінеральних добрив працюють у нормальному режимі, всі працівники підприємств забезпечені необхідними засобами дезінфекції та захисту.

У цьому році після шести років зупинки вдалося запустити виробництво аміаку на сєвєродонецькому «Азоті». І це дало можливість збільшити виробництво продукції. Українські хіміки в першому кварталі цього року виробили мінеральних добрив на 170 тис. т більше, ніж за той самий час у 2019 році. І у квітні українські підприємства ще збільшать виробництво», – наголосив Олексій Голубов.

Віце-президент Союзу хіміків України Ігор Гольченко навів дані, що порівняно з показниками початку 2019-го ціни на вітчизняні мінеральні добрива знижуються щоквартально, і зараз є мінімальними за останні роки.

Ми працюємо над тим, щоб цей процес продовжувався, або щоб, як мінімум, не було відчутних цінових коливань. Газ дійсно впав у ціні, і ми бачимо, що виробник реагує на це своєю ціною. Проте є ще низка способів, як можна дати ринку більш доступний товар, у чому зацікавлений кожен виробник», – зазначив Ігор Гольченко.

За словами радника президента України з питань економіки Олега Устенка, зустрічі в такому форматі стануть постійними, оскільки питання розвитку агросектору наразі перебуває під особливим контролем президента України.

Нагадаємо, у Зеленського заявили, що продуктові ринки контролюватимуть жорсткіше.