друкувати


В уряді повідомили про глибоке падіння економіки України в першому півріччі 2020 року

7 квітня 2020, 13:30

Пандемія коронавірусу, яка спровокувала зміни трендів розвитку світової економіки, а також карантин матимуть серйозні наслідки для економіки України. Про це йдеться в коментарі Департаменту стратегічного планування і макроекономічного прогнозування Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Як зазначається в огляді, пандемія вже призвела до суттєвого падіння цін на світових сировинних ринках (зокрема, нафти, газу та металів). Крім того, Україна ввела превентивні заходи з метою зупинення поширення COVID-19 (карантин — з 16 березня та режим надзвичайної ситуації на всій території з 25 березня).

Усе це матиме серйозні наслідки для виробничої сфери та економіки в цілому, особливо у І-му півріччі 2020 року, — йдеться в повідомленні.

Водночас, за даними Мінекономіки, за результатами лютого 2020 року падіння економіки України уповільнилося.

Так скорочення зведеного індексу виробництва товарів та послуг за основними видами економічної діяльності (ЗІВ), становило 1,8% проти 2,6% у січні. Це відбулось внаслідок покращення ситуації в основних видах економічної діяльності, в тому числі за рахунок додаткового дня у лютому 2020 року. Зокрема, спостерігалося зростання у внутрішній торгівлі та с/г виробництві, уповільнення падіння у промисловості та транспорті.

Як результат, скорочення ВВП у січні-лютому оцінено Мінекономіки на рівні 0,2%. У лютому лише деякі підвиди окремих галузей почали відчувати негативний вплив поширення у світі COVID-19 (зокрема, металургія та авіатранспорт), — йдеться в огляді.

Нагадаємо, експерт прогнозує глобальну кризу для молочного бізнесу.