друкувати


МЕРТ підписало меморандум про обмеження експорту зернових

7 квітня 2020, 10:51

МЕРТ підписало договір з експортерами про обмеження експорту зернових. Про це під час другого Агрополітичного форуму від Агро-Продовольчої Ради: «Аграрний сектор України в умовах пандемії» повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з питань агрополітики Тарас Висоцький.

Заступник міністра розповів, що на час посівної МЕРТ проводить онлайн-консультації для аграріїв.

«У 2019 році урожай зернових був вкотре рекордним, було зібрано близько 75 млн тон. По олійних та інших показниках продукції в Україні більш ніж достатньо. У квітні-червні у нас немає підстав для хвилювання стосовно забезпечення продовольчої безпеки. Єдине обмеження – щодо експорту пшениці – минулого тижня підписали меморандум між основними експортерами, борошномелами та МЕРТ та зафіксували об’єм в 20 млн 200 тис тон до 1 липня 2020 року. Цього буде достатньо, щоб внутрішній ринок задовільнити», – сказав Тарас Висоцький.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявляв, що нестачі продтоварів не буде, і тому поки потреби в додаткових обмеженнях експорту немає. Станом на 4 квітня в Україні уже посіяли 1,3 млн га ярих культур, всі аграрії на 100% забезпечені насінням для проведення комплексу весняно-польових робіт.