друкувати


Озвучено ціну сільськогосподарської землі після запуску ринку

3 квітня 2020, 07:30

Після відкриття ринку землі в Україні вартість земельних ділянок коливатиметься в межах $1-1,5 тис. за 1 га. Про це інтерв’ю АgroРolit.com. заявив голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, народний депутат («Слуга народу») Микола Сольський.

Також в інтерв'ю він розповів:

Нагадаємо, що земельна реформа в Україні стартувала 31 березня 2020 року, коли парламент  підтримав у другому читанні законопроєкт №2178-10 про основи вільного ринку землі. 

Відтак перший етап для фізичних осіб стартує з 1 липня 2021 року – дозволяється купівля не більше 100 га в одні руки.

Другий – із 2024 року для юридичних осіб (не більш ніж 10 тис. га), зареєстрованих в Україні. Іноземні компанії отримають право покупки лише у тому разі, якщо згоду на це дадуть українці на всеукраїнському референдумі. Коли він буде й  чи буде взагалі – наразі важко спрогнозувати.

Нагадаємо, що народним депутатам потрібно приділити велику увагу проблемі набуття земельних ділянок юридичними особами України, оскільки відслідкувати реальних кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) майже неможливо, вважає адвокат, член Комітету з аграрного та земельного права НААУ Ян Білоголовий.

Земельний довідник України 2020 — інфографічний навігатор по ринку землі