друкувати


Аграрії підтримують зниження портових зборів на 20%, – УЗА

2 квітня 2020, 09:26

Через високі портові збори дорожчає вся продукція, яка виробляється в Україні, зокрема і сільськогосподарська. Зниження портових зборів в умовах кризи дозволить уникнути подорожчання сільгосппродукції. Про це заявив президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачов, коментуючи ініціативу Федерації роботодавців транспорту знизити портові збори на 20%, повідомляє АgroРolit.com.

«Справа в тому, що у нас досить високі портові збори. І виходить, що вся продукція, яка виробляється в Україні, в тому числі і сільськогосподарська, все дорожчає через логістичний ланцюг. Що дешевшими будуть логістичні ланцюги, то більше доходів отримають самі виробники», – сказав Горбачов.

За його словами, будь-яке зниження експорту вкрай негативно позначиться на економіці країни.

«Ми без експорту зіткнемося з дуже великими проблемами: і з курсоутворенням всередині країни, і з доходами виробників. Тому що внутрішнє споживання не збільшиться на жодну продукцію. Тому потрібно експортувати. Також усі країни роблять якийсь внесок в боротьбу з коронавірусом. Так ось, внесок України в це, в першу чергу, звичайно – допомога тим країнам, які імпортозалежні, особливо продовольство. Тому ми як країна, яка не має фінансових можливостей допомагати всьому світу, ми можемо допомогти їм харчами», – зазначив голова Української зернової асоціації.

Раніше Федерація роботодавців транспорту України (ФРТУ) звернулася до прем'єр-міністра України, міністра інфраструктури і першого заступника міністра інфраструктури України щодо можливості зниження розмірів портових зборів в Україні до рівня аналогічних зарубіжних портів для забезпечення конкурентоспроможності українського експорту в умовах кризи, викликаного епідемією коронавіруса.

Нагадаємо, що Антимонопольний комітет України (АМКУ) зобов’язав Міністерство інфраструктури України протягом 4 місяців розробити та затвердити прозору і недискримінаційну методику розрахунку розмірів ставок портових зборів.