друкувати


Аграрний фонд та Держрезерв повинні скуповувати сухе молоко і масло, щоб дати селянам заробляти під час карантину, – Слободяник

1 квітня 2020, 16:00

Сьогодні Аграрний фонд та Держрезерв мали б скуповувати сухе молоко і масло, щоб зняти надлишки з ринку та дати можливість селянам заробляти хоча б з мінімальною маржою та зберегти поголів'я корів. Про це заявив голова об'єднання «Агро-Продовольча Рада» Іван Слободяник

«Принаймні до 24 квітня в країні закриті ринки та обмежені експортні потужності. Відповідно виробники молока — і населення, і ферми — втрачають ринок збуту. Зараз вони вимушені продавати продукцію переробникам за дуже низькими цінами. Проте навіть дешеве молоко переробники подекуди не приймають, бо без експорту їхні ємності перевантажені», – вважає експерт.

За його словами, ситуація – дуже серйозна і потребує втручання держави.

…Бо скоро селяни почнуть виливати молоко в землю та залишаться без грошей, адже для багатьох корова — єдине джерело заробітку. Зрозуміло, що в разі подальшого розповсюдження коронавірусної інфекції, відновлення роботи продовольчих ринків навіть на свіжому повітрі — малоймовірний варіант. Тож я вважаю, що Аграрний фонд та Держрезерв мали б зараз скуповувати сухе молоко і масло, щоб зняти надлишки з ринку, дати можливість селянам заробляти хоча б з мінімальною маржою та зберегти поголів'я. Зараз це має стати основною функцією Агрофонду і Держрезерву щодо агросектору, – заявив Слободяник.

Він додав, що на щоденній онлайн-нараді з асоціаціями організованій Мінекономіки за ініціативи Тараса Висоцького звернувся до Міністерства економіки з відповідними пропозиціями, закликав відреагували.

Бо потім поновлювати поголів'я, яке за останні роки і так невпинно скорочується, буде дуже проблематично, – наголосив експерт.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України затвердив постанову від 30 березня, яка дозволяє підприємцям здійснювати торгівлю продовольчими товарами під час карантину.