друкувати


Після ухвалення закону про землю гривня зміцнилася, — НБУ

1 квітня 2020, 12:00

Ухвалення Верховною Радою України у першому читанні банківського законопроєкту та у другому читанні — закону про ринок землі, позитивно вплинуло на валютний ринок. Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

За підсумками 31 березня Нацбанк не продавав валюту на міжбанківському ринку, а навпаки — викуповував надлишкову пропозицію валюти. Це сталося вперше від початку коронавірусної кризи. Загалом НБУ придбав 64 мільйони доларів, які направили на поповнення золотовалютних резервів.

«Пропозиція валюти з боку бізнесу перевищувала попит, тож гривня зміцнювалася. За підсумками торгів котирування змістилися в бік позначки 27,6 грн за долар», — зазначили у Нацбанку.

НБУ вважає, що на поведінку учасників валютного ринку вплинуло ухвалення двох законів, на яких наполягали у Міжнародному валютному фонді — банківського (про націоналізовані та збанкрутілі банки) та закону про ринок сільськогосподарської землі.

Нагадаємо, що законопроект про ринок землі — 2178-10 проголосовано Верховною Радою у другому читанні. Закон набирає чинності з 1 липня 2021 року