друкувати


Аграрний комітет розгляне пакет земельних законопроектів – заява

1 квітня 2020, 07:27

Після прийняття закону про ринок землі аграрний комітет має розглянути пакет земельних законів, аби дошліфувати правила вільного ринку. Таку точку зору в коментарі для матеріалу AgroPolit.com висловив після прийняття закону 2178-10  народний депутат України («Слуга народу»), голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олег Тарасов.

На думку народного депутата, прийняття закону про ринок землі 2178-10 – це правильний та історично важливий крок парламенту для всього ринку та власників паїв.

«259 голосів «за» означає реальне проведення земельної реформи в Україні, яка відкладалася 29 років поспіль. Парламентська більшість підтримала одну з основних передвиборчих обіцянок президента Володимира Зеленського – запустити цивілізований ринок землі. В результаті українці отримали право купувати землю, а власники паїв вільно розпоряджатися своїми паями», — говорить він.

Після прийняття земельного закону, вважає Олег Тарасов, аграрний комітет має зосередитися на пакеті інших земельних законопроектів.

Зрозуміло, що для повноцінного запуску ринку землі в Україні парламенту та уряду потрібно прийняти та втілити у життя ще ряд законодавчих ініціатив. У аграрному комітеті наразі в роботі знаходиться пакет земельних законопроектів. Серед них такі важливі для прозорої роботи ринку:  №2194 (зміна функцій Держгеокадстру та інше), № 2195 (про роботу електронних аукціонів) та блок законопроектів (вони ще. впроцесі розробки) про земельну детінізацію (зокрема, №3131-1), які вирівнюють податкові правила гри для всіх учасників ринку та зменшують «тінь» в країні. Аграрний комітет працює над ними. І сподіваюся, що вони також буть швидко прийняті», — каже він.

Як парламент розглядав земельне питання за останні 5 місяців читайте у матеріалі «Бій за землю...».

Хронологію подій з голосування за законопроект 2178-10 про ринок землі дивіться тут.

Що собою являє українська земля — дивіться у «Земельному довіднику України — інфографічний навігатор по ринку землі».