друкувати


Вчені української лабораторії безпеки продукції АПК розробили тести на COVID-19

31 березня 2020, 10:17

Вчені Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України в партнерстві з компанією «Біотех Діагностик ЛТД» завершують розробку засобів для діагностики COVID-19. Про це повідомляє сайт університету. 

«Мова йде про швидку імунохроматографічну тест-систему для виявлення інфікованих осіб у яких відсутні клінічні ознаки захворювання, її можна застосовувати на контрольно-пропускних пунктах на кордонах, в аеропортах, в потягах, вона не потребує спеціального обладнання, та ІФА тест-систему для виявлення антитіл і ПЛР тест-систему для виявлення специфічних ділянок генів збудника – які можна використовувати в спеціалізованих лабораторіях», – ідеться в повідомленні.

Повідомляється, що ця лінійка тест-систем дозволить реалізувати комплексний підхід всебічного епідемічного контролю за поширенням COVID-19, включаючи віддалені населені пункти.

На даний час завершується виготовлення дослідних зразків тест-систем, які будуть передані для випробувань. У разі позитивних результатів випробувань, в університеті може бути налагоджене серійне виробництво засобів діагностики.

Налаштування технологічної лінії потужністю 100-200 тисяч тестів/місяць потребує, фінансування в межах 6 млн грн.

Університет звернувся до міністра освіти і науки України та Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України щодо передбачення коштів на виробництво тестів.

Нагадаємо, що аграріїв попередили про нюанси використання форс-мажору під час карантину.