друкувати


Аграрний комітет розробить оновлену програму держпідтримки тваринництва: компенсації 80% вартості придбання нетелів у племінній справі

1 квітня 2020, 09:11

Аграрний комітет після голосування Радою законопроєкту за землю підготує оновлену програму держпідтримки тваринництва: компенсація 80% вартості придбання нетелів у племінній справі. Таку новину повідомив в ексклюзивному інтерв'ю для AgroPolit.com секретар аграрного комітету, член депутатської групи «За майбутнє» Іван Чайківський.

Нагадаємо, Для фермерів аграрні розписки стали найлегшим інструментом кредитування

За словами Чайківського, підтримка має бути, але коли в держави будуть гроші. Наразі в бюджеті закладено 4 млрд гривень, з них 1 млрд – на тваринництво (для покриття боргу забрали 112 млн грн, 100 млн грн – на бджільництво, 400 млн – на племінну справу і 388 мільйонів на компенсацію будівництва). Наразі існує домовленість, що комітет підготує новий закон про отримання держпідтримки за програмою компенсації 80% вартості придбання нетелів у племінній справі. Це дуже важливо. Адже затрати на сучасне виробництво досить значні, не всі можуть собі на початкових етапах дозволити купувати якісний генетичний матеріал.

«Якщо взяти ВРХ, то одне корово-місце коштувало в попередніх роках приблизно 5 тис. євро (з доїльним залом), та на придбання нетеля (з ПДВ) – 2,5 тис. євро, тобто разом – 7,5 тис. євро. Коли фермер збудує за свої кошти приміщення, він витратить 5 тис. євро. Якщо запускається програма  компенсації придбання нетелів для племінної справи, то держава з 2,5 тис. євро поверне йому за такою програмою, як ми пропонуємо, 80%. Фермер купить дійсно високопродуктивного нетеля, і він це буде цінувати. Водночас покращяться показники розвитку галузі автоматично. Адже нетель забезпечить до 11 тис. літрів молока на рік замість 5-6 тис. літрів. Тому виграють обоє – держава і фермер. Виграш: реанімація тваринництва, покращення виробничих показників, додаткові робочі місця на селі, збільшення сплати податків до бюджетів місцевих рівнів та покращення соціальної інфраструктури на селі. Крім того, фермер через 3 роки зможе продавати племінний матеріал із придбаного раніше високопродуктивного нетеля. Додайте до плюсів збільшення експортної виручки», – каже Чайківський.

Детальніше про аграрні перспективи України та роботу аграрного комітету, читайте у матеріалі — Іван Чайківський: Не можна в даній ситуації дозволяти вільний обіг землі, інакше можемо втратити країну