друкувати


Іван Чайківський: Конструкція аграрного бізнесу щодо землі сформована, для іноземців вільного місця немає

31 березня 2020, 07:32

 Конструкція аграрного бізнесу щодо землі сформована, для іноземців вільного місця немає. Таку думку в ексклюзивному інтерв'ю для AgroPolit.com висловив секретар аграрного комітету, член депутатської групи «За майбутнє» Іван Чайківський.

Нагадаємо, нещодавно був опублікований «Земельний довідник України 2020» – база даних про земельний фонд країни

«Якщо запрошуємо іноземців, то куди ми маємо випровадити своїх аграріїв? Наприклад, підприємство в Чернігівській області, яке працює, створило робочі місця, сплачує податки, пайовикам орендну плату, заробляє кошти, в такому разі рано чи пізно почує від держави: «Давайте запросимо дядечка, який прийде й у нас орендує земельну ділянку? Бо він дядя Сем». Наразі приблизно 98% всіх чорноземів України обробляється. Решта – землі НААН та ДП, ефективність яких викликає питання і їхній правовий статус не завжди врегульований, бо немає закону про обіг землі. Але коли ми закінчимо процес децентралізації, тоді громади самі цей процес завершать і земельна шахматка зникне. Тому я не бачу, як вчорашній аграрій, засновник компанії, як нинішній народний депутат, член аграрного комітету, потреби заходу на територію України нових іноземців на вільні землі. Немає в країні вільних площ», – заявив Чайківський.

За його совами, конструкція аграрного бізнесу щодо землі сформована, а от в окремих підгалузях АПК є пробіли, наприклад, у тваринництві.

Читайте до теми: Названо наслідки передання функцій іноземців з наглядових рад до уряду