друкувати


Закони про ринок землі й банки слід проголосувати, щоб Україна не повернулася до 1992 року, – нардеп

30 березня 2020, 11:00

Депутатам Верховної Ради слід проголосувати так званий МВФ-пакет –  законопроект щодо обігу земель с/г призначення (2178-10), та законопроект про банки (3260) про неповернення неплатоспроможних банків колишнім власникам – аби Україна не повернулась у 1992-й рік. Про це у себе на сторінці у facebook  написана наородний депутат України Роксолана Підласа.

На ранок 30 березня цих законів в порядку денному Ради ще немає.

«Я буду голосувати за проект закону про землю, хоча нова модель (100 га, тільки для фізичних осіб до 2024) не дасть очікуваного економічного ефекту. Не буде додаткових +1% чи +3% зростання ВВП ні в перший рік, ні в другий, аж поки ринок повноцінно не запрацює для юридичних осіб і не збільшиться концентрація для фізичних осіб. Нагадаю, що середні фермери, які обробляють в Україні 60% с/г землі, це від 10 до 40 тис га на одного фермера. А 100 га — це менше ніж ефективне поле», – написала Підласа.

Вона додала,що це – не та модель ринку, яку я публічно відстоювала від жовтня.

 І мені дуже шкода, що ми більше не розглядаємо модель, яка принесе країні зростання. Водночас, я радію від того, що ми почнемо нарешті виконувати Конституцію і забезпечимо право володіти і розпоряджатися своє землею для українців. Це про справедливість, – наголосила вона.

Також дупетат додала,що буде голосувати за банківський законопроект, хоча він «неідеальний».

Я буду голосувати, бо я несу 1/423 відповідальності за те, щоб українська економіка не рухнула під час кризи. Так, земля і банки — це умови МВФ для отримання кредиту. Так, без цих грошей буде дефолт за зовнішніми зобов’язаннями. Хочу нагадати, що попри романтичні революційні ідеї, дефолт не звільняє Україну від виплати по зовнішнім боргам. Ми все одно будемо платити, але більше не зможемо залучати. Це означатиме, що дефіцит бюджету ми будемо покривати шляхом емісії. Гривня впаде, інфляція буде неконтрольованою (100% і вище в місяць), зростатиме безробіття. Всі наші гривневі заощадження будуть помножені на 0. Буду голосувати, бо не хочу повернути Україну в 1992-ий рік і закликаю колег, які бояться приходити в раду через вірус, загадати, що вони знали, на що йшли. І ніхто не обіцяв, що бути депутатом — це легко і безпечно,- наголосила Підласа.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський у зробив чергове звернення до громадян України. Він акцентував на тому, що якщо Верховна Рада сьогодні не проголосує за два закони, один з яких – відкриття ринку землі, Україні загрожує дефолт.