друкувати


Для фермерів аграрні розписки стали найлегшим інструментом кредитування

30 березня 2020, 14:29

В Україні аграрні розписки були впроваджені ще у 2015 р. Відтоді ними скористалися понад 1,5 тис аграріїв по всій Україні, частина з яких вже із сезону в сезон повторно використовує цей інструмент для залучення необхідного фінансування. Про це повідомляє Національний прес-клуб «Українська перспектива».

«Ми почали господарство з 3 га. Для того, щоб далі розвиватися нам потрібна була нова техніка, бо працювали на старій і мали великі проблеми через поломки. Тож доволі часто не встигали з посівною. І тому потрібні були додаткових ресурсів, щоб далі рухатися. Завдяки аграрним розпискам придбали новий трактор і новий комбайн, і зараз маємо в обробітку орієнтовно 900 га», -розповідає керівник ТОВ «Дуброва» Дмитро Суслик.

За його словами, щоб отримати необхідне фінансування, підприємство ще з 2018 р. почало працювати з аграрними розписками. За першою господарство залучило 600 тис грн. Наразі аграрні розписки почали використовувати на регулярній основі.

«Це найлегший інструмент кредитування серед існуючих. Тому, що в банку складно взяти кошти, потрібна тверда застава, або нерухомість, або техніка.  Тут же значно простіше : поїхав до нотаріуса, підписав аграрну розписку, погодив з кредитором заставу (це майбутній врожай) і невдовзі вже отримуєш від нього гроші або ті ж мінеральні добрива, ЗЗР тощо», – підсумував Дмитро Суслик.

Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №2805 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок.