друкувати


Ринок землі в Україні – президент запропонував нові правки до 2178-10: 100 га в одні руки і  запуску ринку з 2021 року

27 березня 2020, 21:47

У законопроект про ринок землі в Україні 2178-10 готують поправки, які значно зменшують концентрацію в одні руки та відкладають введення ринку. Про це AgroPolit.com повідомило джерело в Офісі президента.

За словами співрозмовника, наразі обговорюються з усіма фракціями підготовлені поправки, аби на позачерговому засіданні проголосувати за земельний документ.

Є декілька поправок. Запуск ринку землі пропонується відкласти на рік – земельна реформа стартує з липня 2021 року. Граничні розміри володіння землею скорочуються з 10 тис. га до 100 га в одні руки. Право на придання сільськогосподарських земель у перші два роки отримають тільки фізичні особи. При цьому комунальні та державні землі не дозволяється продавати. Державні землі передадуть у розпорядження громад і вони зможуть лише здавати їх в оренду, але не продавати. Аналогічно буде з тими землями, які залишаться у держави», — каже джерело.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що Верховна Рада має проголосувати закон про банки та про ринок землі №2178-10, якщо МВФ надав їй черговий кредит у сумі $5,5 млрд (додатково очікується ще $3,5-4 млрд) для уникненя дефолту.