друкувати


Наглядову раду АТ «Укрзалізниці» з іноземців пропонують розігнати та зекономити щомісяця більше 5 млн грн

28 березня 2020, 07:27

Передача Кабміну функцій іноземців, які беруть участь у наглядових радах українських компаній, дозволить зекономити бюджету більше 5 млн грн. Такий прогноз озвучив експерт з логістики Валерій Ткачов. Про передачу на час карантину функцій представників інших держав у наглядових радах Кабінету міністрів обговорюють у парламенті.  

Валерій Ткачов зазначив, що у наглядових радах держпідприємств 2/3 складають іноземці.

«Зараз один член наглядового органу з-за кордону отримує в місяць 1,6 млн грн., українці – 600-700 тис грн. Якщо, на прикладі АТ «Укрзалізниці» в наглядовій раді 7 осіб, то витрати – більше 5 млн грн щомісяця», – розповів Ткачов.

Експерт розповів, що на підприємствах працюють одночасно наглядові ради та національні ради, при чому у останніх також 2/3 зазвичай іноземці.

У нас майже всі державні компанії в Україні проходять процес корпоратизації, запроваджується дворівнева система управління. З одного боку, корпоратизація та запровадження таких систем управління явище позитивне. Але, з іншого боку, в період кризи, коли ці люди практично відсутні на робочих місцях, вони якось там за допомогою скайпу спілкуються, є сенс змінити їхній режим роботи. Але виходить засилля іноземців як в правлінні, так і в нацраді», – додав експерт.

У подальшому, після відміни карантинних заходів Ткачов рекомендує встановити парламентом мінімально допустиму зарплату для представників наглядових рад.

Відмінити та розігнати одразу, це звичайно популізм, так робити не потрібно, це ніби і правильна практика, що нацрада має бути політично незалежним органом, коли є іноземці, які не входять ні в чию партію. Але і в звичайний поза каратнтином час, вони в Україні по тижню в рік проводять, 1-2 людини живуть постійно, а решта – приїжджі. Тут живуть українці і 1-2 іноземця  Навіть засідання ради часто проводять в скайпформаті, не завжди приїздять сюди. Але при цьому отримують свої мільйонні гонорари. Обмежувати треба суми. А розумних людей – нам не потрібно закордонних, в нас своїх достатньо. Бо що тоді можуть нас навчити поляк чи словенець, якщо, наприклад, на залізниці, у нас в десять разів більше перевозиться вантажу, як у них, а в Словенії залізниця, як у нас Запорізьке відділення. Ці іноземці більше як наглядачі від міжнародних фондів за ситуацією в Україні, нічого позитивного від них я не бачу», – зазначив експерт.  

Нагадаємо, парламентарі запропонували на час карантину через коронавірус відмовитися від послуг іноземців-членів наглядових рад українських державних компаній і тимчасово передати Кабінету міністрів їх функції на період НС. Про це заявив голова підкомітету з питань залізничного транспорту ВРУ Олександр Скічко.