друкувати


У парламенті пропонують зробити Санітарно-епідеміологічну службу органом, що не битиме бізнес

26 березня 2020, 15:08

Санітарно-епідеміологічну службу (СЕС) варто зробити органом, який не буде бити бізнес, та знаходитиметься у підпорядкуванні Держпродспоживслужби. Про це у ексклюзивному інтерв'ю для AgroPolit.com повідомив секретар комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, народний депутат із групи «За майбутнє» Іван Чайківський

За його словами, наразі Держпродспоживслужба застрягла на етапі реорганізації і це помітно якраз у частині функцій СЕС.

«Потрібно якнайшвидше завершити її реформування та прийняти закон «Про санепідемблагополуччя», щоби розділити функції в частині СЕС між МОЗ і ДПСС. Санітарно-епідеміологічна служба повинна запрацювати не на папері, а в реальності. Підрозділ СЕС мав бути перезапущений у складі ДПСС ще 4 роки тому. Але доки грім не вдарив, нічого не робили. Тепер всі шукають, хто винен і як запустити службу», – гооврить він.

Іван Чайківський нагадав, що підрозділ СЕС мав бути перезапущений у складі ДПСС ще 4 роки тому.

Але доки грім не вдарив, нічого не робили. Тепер всі шукають, хто винен і як запустити службу… Я – за повне приєднання Санітарно-епідеміологічної служби до Держпродспоживслужби та передачу її функцій і обов’язків цьому відомству. Не потрібно вирощувати ще один орган, який битиме бізнес по руках», – підкреслює він.

Нагадаємо, що нещодавно зэявилося рішення РНБО про поновлення роботи СЕС. Кандидат на посаду очільника Держпродспоживслужби Геннадій Супіханов заявляв, що в Україні не вистачає законодавства, яке визначає забезпечення санітарних норм для належного нагляду. Уряд тим часом має 3 моделі реалізації роботи СЕС в рамках різних відомств.