друкувати


Названо модель реанімації Санітарно-епідеміологічної служби в Україні

26 березня 2020, 10:20

Концепція, яка закладалася в попередню реформу щодо санітарно-епідеміологічної служби, – це система епіднагляду в системі компетенції МОЗ і система безпечності харчових продуктів як єдиний комплекс, який пов'язує і продукцію тваринного походження й не тваринного. Про це у відео-інтерв'ю для AgroPolit.com повідомив колишній голова Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа.

«В принципі, ця модель реалізована в більшості європейських країн, за певним винятком. Тому стратегічно потрібно завершувати цю реформу. Якщо подивимося на закони, як було в 2014-му, так і залишилося. Ситуація дивна, тому що пів року тому в сфері підвищення епідеміологічного благополуччя було менше повноважень, ніж у сфері забезпечення безпечності харчових продуктів. Тут є позиція: головний державний інспектор, або головний державний ветеринарний інспектор. У них обмежені функції, але ці функції є і вони можуть закрити певне підприємство до 10 днів, якщо розуміють, що є ризик для здоров’я людей. А в головного санітарного лікаря таких повноважень не було», — зазначив Володимир Лапа.

Він додав, що зараз це рішення прийнято поки на рівні Кабміну: у заступника міністра охорони здоров’я є в.о., але потрібно на рівні закону все залишити так, як було.

Як на мене, все потрібно робити через внесення відповідних законодавчих змін: посилити системи епіднагляду та завершення реформи системи харчового законодавства», — додав Володимир Лапа.

Більше читайте за посиланням.

Нагадаємо, в Україні хочуть запровадити «єдине митне вікно» для експортерів аграрних товарів, які швидко псуються.