друкувати


На підтримку економіки в умовах коронавірусу Україна просить $5 млрд у МВФ та кредити у Світовому банку

23 березня 2020, 17:48

На підтримку економіки в умовах епідемії коронавірусу Україна планує отримати $5 млрд у МВФ, а також зверталась по додаткове фінансування до світових фінансових інституцій. Про це повідомила голова Офісу Національної інвестиційної ради при Президенті України Юлія Ковалів під час онлайн-дискусії, організованої Європейської бізнес-асоціацією.

«Працюємо не тільки з МВФ, але з Єврокомісією і Світовим банком, щоб пул підтримки збільшити... Наступний шлях подолання кризи в економіці – шляїмвнутрішніх запозичень, тому що зовнішні обмежені», – сказала Ковалів.

За оцінками уряду втрати ВВП до кінця року варто очікувати в межах 7%.  Основні фактори, які впливають на економіку – коронавірусна епідемія та падіння цін на нафту в світі.

Дефолту не буде… Ми не обговорюємо введення валютних обмежень. Якщо ситуація залишається такою ж і бізнес сам не підігріває ситуацію ми спокійно проходимо цю ситуацію. Бачимо в районі 5% падіння економіки за цей рік. Це буде мати вплив на доходи держбюджету… В мене є приблизний прогноз інфляції – за коридор 5-6% ми переїдемо, ми очікуємо 10%... У порівнянні з кризою 2008 року – тоді це була криза ринку капіталу. Тепер – криза робочої сили. Дивимось зі світовими організаціями – що найбільше стримує бізнес – це обмеження робочої сили», – розповіла Ковалів.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що Верховна Рада проголосує закон про ринок землі №2178-10, якщо МВФ гарантує надати $5,5 млрд кредиту