друкувати


Коронавірус та виживання малого аграрного бізнесу – що загрожує товаровиробникам

23 березня 2020, 13:00

Дрібні сільськогосподарські товаровиробники зіштовхнулися з проблемою реалізації власної продукції через коронавірусні карантинні заходи, введені урядом. Про це повідомляє перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Іван Фурсенко на своїй сторінці у ФБ. 

За його словами, до 80% овочів та городини в Україні продається на сільськогосподарських ринках малими сільськими товаровиробниками, які не допущені до мереж продовольчих супермаркетів. Крім того, на ринках торгують сільські пенсіонери, для яких це надважливе додаткове джерело для існування.

«Поширення вірусу на відкритому повітрі з відносно невеликою концентрацією людей значно менше, ніж в закритих торгівельних мережах. Можливо уряду доцільно виключити з переліку заборони функціонування сільгоспринків, принаймні в сільській місцевості. Це дозволить малим громадам зберегти економічні активність населення та сприятиме бодай відсутності рецесії їх розвитку», – впевнений Фурсенко.

Нагадаємо, уряд визначив види діяльності, які заборонені під час карантину  (проект станом на ніч 22.03.2020)1. Діяльність театрів, кінотеатрів, музеїв, інших закладів культури та розважальних закладів;
2. Діяльність з проведення будь яких масових заходів (концертів, виступів, спортивних змагань тощо);
3.Діяльність спортивних клубів та фітнес-центрів;
4. Діяльність закладів громадського харчування (окрім роботи на винос та/або доставку);
5. Діяльність ринків (продовольчих, господарських і будь яких інших);
6. Діяльність ТРЦ (окрім роздрібної торгівлі за списком дозволеного);
7. Роздрібна торгівля (окрім зазначеної в списку дозволеного);

Крім 5 позиції все інше не є критичним. А от продовольчі та господарські ринки варто відкрити. Ризиків зараження стільки ж як і в торгових мереж, які зараз спокійно працюють. Але це дозволяє не закривати канал збуту для малого та середнього бізнесу. В час, коли люди сидять без роботи та зарплати, це важливо.