друкувати


В Чернівецькій області африканська чума свиней — прес-служба

28 червня 2016, 12:05

В Борщівському районі у фермерському господарстві «Дружба народів», що у селі Довжок, Новоселицького району, Чернівецької області, зареєстровано захворювання 2 голів свиней на африканську чуму свиней. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Крім вказаного випадку, з початку 2016 року в Україні зареєстровано 10 випадків АЧС, у тому числі в Полтавській (3 випадки), Одеській (3), Житомирській (1), Сумській (1), Кіровоградській (1) та Хмельницькій (1) областях.

Загалом станом на 08.06.2016 залишилося 3 неблагополучних пункти по АЧС в Хмельницькій, Сумській та Чернівецькій областях.

Вірус АЧС досить стійкий у свинині і копченостях з м’яса інфікованих свиней зберігається до 5…6 міс. У крові, взятій від хворих свиней, за нормальної температури 5°С життєздатний до 7 років, за нормальної температури 20 °З — до 18 міс, при 37 «З — до 30 днів. Хвороба поширюється, зокрема і через типову для України «систему господарювання» людина має підсобне господарство, однак у нього не дві-три свині, а 70 чи 200! Це вже цілий виробничий процес. Тому люди повинні розуміти, що це безвідповідальність і халатність, якщо не можеш забезпечити систему безпеки — не маєш права тримати свиней».

У тих регіонах, де були виявлені спалахи АЧС, вводяться обмеження на переміщення живих свиней, сировини і продукції з них. У прилеглих посилюється контроль за переміщенням, продажем тварин та реалізацією м’яса продукції з свинини.