друкувати


Агросектор у 2016 році рости не буде — Мірошниченко

3 лютого 2016, 14:17

Агросектор в 2016 році падатиме. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com повідомив народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Мірошниченко.

Причина — зміна спецрежиму ПДВ для АПК.

«Враховуючи існуючу кон'юнктуру ринків, світові ціни і очікувані прогнози, агросектор у 2016 році рости не буде, а — тільки падати. Відвойовані податкові зміни, які згладили загальний негатив від зміни механізму спецрежиму ПДВ, дозволять лише пом'якшити падіння», — розповів експерт.

Сектори порізному відреагують.

«У рослинництві відміна спецрежиму і повернення експортного ПДВ дозволять показати у балансі «плюс». Нехай із затримками, але експортери отримуватимуть ПДВ. Це додатковий приплив грошей у розмірі $ 1,2 — 1,5 млрд тільки для зібраного врожаю 2015 року. Експортери та виробники включать ці суми у свої бюджети і механізм ціноутворення, і з їх допомогою будуть конкурувати у закупівлях», — сказав депутат.

На його думку, це додатковий дохід у кишеню кінцевого виробника. У тваринництві картина плачевна, продовжує Мірошниченко.
«З урахуванням втрати російського ринку і погіршення економічної ситуації в країні виробництво молока в Україні впаде на 5 — 6 %», — пояснює він.

На інших напрямах тваринництва завдяки формулі «50 % на 50 %» падіння теж сповільниться, але воно неминуче. «На птахівництво це вплине найменше, адже більшість виробництв модернізовані й ефективні», — каже він.

Для свинарства зміни більш серйозні. «Компанії, що мають сучасні комплекси, побудовані за останні 5 — 6 років за датськими, французькою та німецькою технологіями, залишаться прибутковими та ефективними. А ось ті, хто не встиг переозброїтись, підуть в занепад. Я б сказав про зростання частки більш сучасних комплексів та заміщення ними зменшуваного виробництва домогосподарств. За підсумками року великого зниження напряму не буде — лише на 1 — 2 %», — деталізує депутат.

У садівництві відбудуться ті ж процеси: вертикально інтегровані виробництва зі своєю переробкою і логістикою для зберігання і оптимальними умовами виходу на ринок ЄС переступлять проблему зміни режиму ПДВ. Усім іншим зробити це буде дуже важко.

AgroPolit.com