друкувати


Коронавірус: української агропродукція – затребувана на світовому ринку, – Мушак

21 березня 2020, 10:10

Аграрна продукція, яку Україна експортує, знизилась у ціна лише на 5-10%. Соя – на 5%, кукурудза – на 10%, а пшениця коштує більше, ніж до початку кризи. Про це на своїй сторінці у facebook написав екс-радник Кабміну з економічних питань Олексій Мушак

«Нафта, яку ми імпортуємо, впала в два рази. рахуймо, що руда зараз на комфортному для нас рівні $90 за тонну. А тепла зима дозволила не тратитися на газ. Сумарно економія на енергоносіях по оцінці НБУ може скласти $5-6 млрд. Іншими словами є всі шанси, що торгівельний баланс буде позитивним або експорт більше за імпорт. Це добре для економіки», – зазначив екс-нардеп.

Він додав, що через коронавірус зменшаться перерахування від заробітчан.

 

В минулому році вони склали порядку $11 млрд. Що погано для курсу гривні. Але через той же карантин українці скоротять закордонний туризм. В 2019 році вік склав $8 млрд, а в цьому буде значно менше. Це вже плюс для курсу гривні. Тому загалом кон’юнктура для нас позитивна, а негативні фактори покриються позитивними, – пише Мушак.

Він вважає, що якщо Україна не завалиться у дефолт, а продовжить програму з МВФ і перекредитуєтьсяя, то стрімкого росту долару не буде.

Він опуститься з нинішніх 28 грн до менших значень. Я категорично виступаю за такий вибір розвитку подій, бо він в інтересах країни та нас як її громадян. Для цього варто зробити дві  речі проголосувати ринок землі та банківський закон. Вибір як завжди за українцями, – підсумував Мушак.

Як впливає на світову/українську економіку та агросеткор пандемія корона вірусу? AgroPolit.com розібрався в темі і подає найсвіжіший фактаж та думки-прогнози провідних експертів. 

AgroPolit.com зібрав коментарі учасників ринку та предстаників влади щодо того, які проблеми слід вирішити та які заходи запровадити, аби ця епідемія пройшла з мінімальними збитками