друкувати


Попит на продукцію українського агроекспорту буде збережено, – НБУ

21 березня 2020, 10:31

Україна, у порівнянні з 2008, 2014 і 1998 роками, більш підготовлена до можливої кризи через пандемію коронавірусу, а наслідки цієї кризи можуть надати позитивний ефект на деякі показники. У цих умовах попит на українську агропродукцію буде збережено. Про це заявив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб під час брифінгу, повідомляє УНІАН.

За його словами, наша країна має достатні резерви, банківська система не має колишніх дисбалансів, держборг останніми роками значно знизився, платіжний баланс практично бездефіцитний, а показник інфляції низький.

Сологуб зазначив, що вплив на економіку буде, але є досить великий запас міцності у країни для того, щоб пройти цю криз.

Він пояснив, що завдяки падінню світових цін на нафту і зниженню попиту на газ Україна цього року заощадить на імпорті 5-6 млрд дол.

Крім того, як зазначив Сологуб, торік українці вивели з країни на туристичні подорожі 8 млрд дол., і зараз очікується скорочення цих потоків.

Ціни на експортовані з України зерно і кукурудзу просіли лише на 10% при зниженні цін на нафту на 50-60%. І ми розуміємо, що навіть під час кризи, сидячи вдома, люди будуть споживати продукти харчування. Це останнє, від чого вони будуть відмовлятися. Тому попит на продукцію нашого експорту збережеться, або якщо впаде, то досить незначними темпами, — додав він.

Як впливає на світову/українську економіку та агросеткор пандемія корона вірусу? AgroPolit.com розібрався в темі і подає найсвіжіший фактаж та думки-прогнози провідних експертів.

AgroPolit.com зібрав коментарі учасників ринку та предстаників влади щодо того, які проблеми слід вирішити та які заходи запровадити, аби ця епідемія пройшла з мінімальними збитками.