друкувати


Як вплине на імпорт і експорт карантин між державами, – Нефьодов

19 березня 2020, 17:00

Обсяги імпорту в Україні через ситуацію з поширенням коронавірусу знизяться, проте приводу для паніки немає. Про це в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна»  розповів голова Державної митної служби агентству Максим Нефьодов.

«Казати, що коронавірус не впливає на світову торгівлю, було б, м'яко кажучи, наївно і безвідповідально. Статистика по Китаю за лютий свідчить про суттєве падіння промвиробництва, вище очікуваного рівень безробіття, падіння товарообігу і тощо. Зупиняються фабрики – менше навантаження портів, поступово ламаються логістичні ланцюжки», – розповідає голова ДМС.

Він наголошує, що негативний ефект буде, проте оцінити його наразі досить складно, оскільки суттєві обмеження в торгівлі почалися з минулого тижня — країни з різною інтенсивністю почали перекривати свої кордони.

Приймаючи рішення про зачинення 94 пунктів пропуску, ми намагалися максимально зробити це так, аби не постраждав ані імпорт, ані експорт. Попри це, загалом обсяги імпорту в Україні все ж знизяться. Наскільки критично? Це буде падіння двох-трьох тижнів чи в масштабах року, наразі сказати складно. Приводу для паніки, що економіка зупиниться, ми не бачимо. За результатами місяця зможемо сказати, який відсоток від імпорту затримується чи переорієнтовується, – каже Нефьодов.

Також він додав, що не бачить ризику втратити експорт-імпорт окремих категорій товарів.

Не думаю, що за якимись видами товарів настане повний провал: скажімо, що в країну не будуть ввозитися телефони, комп’ютери чи взуття. Питання в тому, скільки буде завозитися, в якому саме асортименті і за якими цінами. Нагальної потреби щось скуповувати немає. Ми балансуємо безпекові ризики для здоров’я людей із тимчасовим просіданням з точки зору імпорту, торгівлі, економіки. Безпекові ризики набагато вищі, тому геть усі країни приймають рішення про обмеження торгівлі та пересування людей. Проте повністю імпорт і експорт не зупиняться. Іноді телефонують компанії: «Чи ми зможемо щось вивезти?» Зможуть! – пояснює голова Державної митної служби.

За його словами, на кордоні з кожною країною збережені найбільші пункти пропуску, тому немає принципової потреби у «зеленому коридорі» для певних товарів.

Ми у щоденному контакті з прикордонниками, Нацполіцією, МЗС, аби зрозуміти оперативні проблеми, які потрібно вирішувати щодня. Також знаходимося в постійному контакті з колегами з іншого боку кордону. Потреби проводити якусь вантажівку в ручному режимі точно немає, – констатував Нефьодов.

Нагадаємо, як впливає на світову/українську економіку та агросеткор пандемія коронавірусу. AgroPolit.com розібрався в темі і подає найсвіжіший фактаж та думки-прогнози провідних експертів. 

AgroPolit.com зібрав коментарі учасників ринку та предстаників влади щодо того, які проблеми слід вирішити та які заходи запровадити, аби ця епідемія пройшла з мінімальними збитками.