друкувати


Динаміка змін ціни землю в Україні після відкриття ринку за прикладом країн ЄС

19 березня 2020, 15:25

Динаміку можливих змін ціни на землю в Україні після відкриття ринку землі за можна спрогнозувати з інфографіки, підготовленої AgroPolit.com. Для вивчення взято такі країни, як Естонія, Литва, Латвія, Словаччина, Румунія, Болгарія, Польща, Чехія та Угорщина.

Спостерігається 3 основні моделі зміни динаміки цін.

Перша – ціна на землю стрімко зростає, як у Польщі, Болгарії та Чехії.

Друга – відносна стабільність цін у перші 5 років після відкриття ринку землі та подальше плавне зростання в проміжку 10 років.

Третя – різкі зміни вартості землі, як це було у Латвії, коли ціна стрімко зростала у перші 3 роки, а потім так само стрімко знижувалась впродовж наступних трьох років, після чого знову зростала ціна на гектари площ сільськогосподарського призначення.

Made with Flourish

Нагадаємо, в Україні парламент розглядає проголосований у першому читанні законопроект №2178-10 «Про обіг земель сільськогосподарського призначення». У сесійній залі розглянули близько 3300 поправок до законопроекту з 4500. Раніше народний депутат «Слуга народу», голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Мар’ян Заблоцький у інтерв'ю Agropolit.com cпрогнозував, що після відкриття ринку ціна землі коливатиметься від $1 тис. до $3 тис. за га. 

Детальну базу даних про земельний фонд нашої країни та зручний гід по земельній реформі отримуйде з Земельного довідника України 2020