друкувати


У парламенті ухвалили пакет законів щодо запобігання коронавірусу

17 березня 2020, 08:49

У Верховній Раді ухвалили пакет із трьох законів про запобігання коронавірусу. Це №3225 «Закон про тимчасові заходи щодо подолання негативних економічних наслідків поширення коронавірусної інфекції COVID-19», його депутати розробляли спільно в колі фракцій, а також два допоміжні. 

У документах є необхідні для економічної стабільності аграріїв пункти, сказав голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, депутат фракції «Слуга народу» Данило Гетманцев

«Є законопроєкт, який проголосовано Верховною Радою. Має бути звільнення від будь-якої відповідальності за порушення, вчинені протягом 2-3 місяців, у тому числі від пені – тобто,  протягом періоду, який може бути введений, як карантин. Від сплати ЄСВ – звільняємо на 2 місяці самозайнятих осіб від сплати, бо можуть не працювати у цей період, зупинення проведення переврок до 1.07, декларація фізосіб подається до 1.07, земельний податок та податок на нерухоме майно не сплачується до кінця травня, фіскалізацію – перенести на 3 місяці. Виплати за вимушений простій — бізнес звільняється від ПДФО», – сказав Данило Гетманцев. 

Ухвалений законопроєкт створює можливості для уряду оголосити карантин, як форс-мажорні обставини та дозволити бізнесу в спрощений спосіб повертати борги та надавати відпустки працівникам. Про це сказав голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, фракція «Слуга народу» Михайло Радуцький.

Законопроєктом (3225) передбачається зміна деяких статей трудового кодексу на 3 місяці, де людям може бути надана оплачувана відпустка. Проголосовано законопроєкти 2538 і 2539 щодо закупівлі медвиробів і ліків. Бо якщо не прийняти, то законопроект, який зараз ухвалили як невідкладний, теж не працюватиме», – розповів Радуцький. 

Про ситуацію в бізнесі, пов'язану з коронавірусом, читайте за посиланням Коронавірус: вплив пандемії на агросектор.