друкувати


Сьогодні опівночі визначиться доля земельного законопроєкту – голосувати за 2178-10 до завершення карантину чи після нього

16 березня 2020, 19:45

Близько опівночі сьогодні спікер парламенту Дмитро Разумков планує зібрати у себе нараду з керівників фракцій, представників Офісу президента й урядовців для визначення формату роботи Ради в період встановленого карантину. Про це повідомило джерело AgroPolit.com в парламенті.

За його словами, спочатку відбудеться зустріч президента Володимира Зеленського зі своєю фракцією в 19:30, де він презентує озвучені у відеозверненні заходи, а також обговорить з депутатами план роботи Ради на період карантину.

Президент налаштований на те, щоб Рада працювала за розкладом і приймала закони, потрібні для отримання міжнародної фінансової допомоги від МВФ. Зокрема йдеться про земельний закон, який є однією з умов отримання кредиту МВФ. Інакше виплутатися з боргової ями країні вже влітку буде дуже складно – на носі погашення зовнішніх боргів», — розповідає джерело.

Нагадаємо, що сьогодні у відео-зверненні президент Володимир Зеленський заявив наступне щодо  розкладу роботи Ради в період всеукраїнського карантину:

На мою думку, зміна плану роботи Верховної Ради недопустима. Зараз, у ситуації світової пандемії та загрози глобальної фінансової кризи, парламент України має ухвалювати життєво важливі для економіки закони: впроваджувати податкову, земельну та трудову реформу. Призначати міністрів економіки та енергетики, генерального прокурора України. Швидкі реформи – це швидка допомога для економіки. Без них – економічна кома».

А от у спікера парламенту Дмитра Разумкова інше бачення роботи своїх підопічних. Зранку 16 березня він повідомив, що Верховна Рада змінює графік роботи у зв'язку з коронавірусів і до 3 квітня 2020 року депутати працюватимуть в комітетах. Таким чином, два пленарні тижні (17-20 березня та 31 березня-3 квітня) перенесуть на пізніший термін. А завтра парламент збереться на позачергове засідання о 8:00, щоб проголосувати пакет заходів проти поширення коронавірусу. Тож голосування за земельний законопроект мають перенести на квітень

Наразаі найшла коса на камінь і виник конфлікт: президент виступає за безперебійну роботу Ради, спікер – проти. Разумков побоюється, що в умовах карантинних обмежень голосування земельного закону 2178-10 обернеться загально-українськими виступами, бо опозиція подаватиме цю інформацію через свої телеканали саме так. Поки що не зрозуміло, на якій позиції зупиняться. Сьогодні на 23:30 у Разумкова зустрічаються лідери фракцій та люди з офісу, щоби дійти згоди щодо цього», — підсумовує джерело.