друкувати


Спалах коронавірусу: головний санлікар України отримав право призначати державних санітарних лікарів в областях.

16 березня 2020, 15:02

Уряд дозволив заступнику міністра охорони здоров’я — головному санлікарю Віктору Ляшко тимчасово  призначати державних санітарних лікарів в областях. Про це йдеться у постанові КМУ № 285-р від 14 березня. Як писав AgroPolit.com відповідний проект постанови з’явився ще 12 березня і на практиці означає три варіанти реанімації Санітарно-епідеміологічної служби (СЕС).

Ляшку доручено призначати уповноважених осіб на здійснення повноважень головних державних санітарних лікарів областей, а також водного, залізничного, повітряного транспорту.

У відповідній постанові пропонується:

1. Тимчасово, до внесення змін до законодавства, заступнику Міністра охорони здоров’я — головному державному санітарному лікарю України Ляшку Віктору Кириловичу здійснювати такі повноваження головного державного санітарного лікаря України:

2. Визнати таким, що втратило чинність, розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 лютого 2020 р. № 163 “Про уповноваження заступника Міністра охорони здоров’я на затвердження та підписання окремих видів документів.

Нагадаємо, у зв’язку із збільшення кількості хворих на коронавірус у світі, уряд на прохання РНБО призначив головного санітарного лікаря країни. СЕС перестала діяти в Україні з 2017 року, так як була ліквідована урядом. Зараз уряд розглядає 3 моделі реалізації функцій СЕС. Також основні 4 проблеми, які можуть бути вирішені в ході повернення СЕС назвав представник депутатської групи «За майбутнє», секретар аграрного комітету Іван Чайківський. Кандидат на посаду голови Держпродспоживслужби Геннадій Супіханов вважає, що у складі ДПСС діє СЕС і потрібно завершити передачу його функцій та майна від МОЗ.

Ліквідацію СЕС та перерозподіл її функцій між відомствами було проведено у травні 2017 року постановою уряду №348 для уникнення корупційних ризиків та на вимогу міжнародних партнерів. До того, з 2014 року СЕС фенкціонально увійшла до Держпродспоживслужби разом із іншими контролюючими органами, як Держсільгоспінспекція, Держветфітослужба та Держслужба з питань захисту прав споживачів.