друкувати


Нардеп розповів про зміни у визначенні нормативно-правової оцінки землі

14 березня 2020, 08:30

Треба відв’язати договори оренди від нормативної оцінки вартості оренди землі, перейти до формул, що закладаються безпосередньо в договорах, а нормативну оцінку індексувати за державними землями і несільськогосподарськими. Про це в інтерв'ю AgroPolit.com повідомив народний депутат «Слуга народу», голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Мар’ян Заблоцький.

«У Податковому кодексі чітко зафіксована норма, за яку я боровся: щоб не збільшувалася вартість нормативної оцінки землі. Це пов’язано з тим, що договори оренди аграріїв прив’язані до нормативної оцінки землі. Хоча фактично її протягом року постійно переглядають. Наприкінці року аграріїв доганяє нове підвищення, продиктоване рішенням уряду. На мою думку, треба відв’язати договори оренди від нормативної оцінки вартості оренди землі, перейти до формул, що закладаються безпосередньо в договорах, а нормативну оцінку індексувати за державними землями і несільськогосподарськими», — сказав він.

Нардеп зазначив, що в Україні історично склалося, що нормативна оцінка землі є державним індикатором, інколи хаотичним, що регулює ціну оренди в Україні.

На мою думку, це неправильно. Зараз дійсно введений мораторій на цю нормативну оцінку, ми вже говорили з Асоціацією міст України, що це для інших земель, несільськогосподарських. Але варто переглянути, бо неправильно, що в Податковому кодексі регулюється вартість оренди сільськогосподарських земель. Ми від цього відійдемо. На жаль, були випадки, коли уряду щось спало на думку – і він на 70% підняв нормативну оцінку землі, щоб збільшити надходження. Але необхідно, щоб такого не було, щоб Податковий кодекс не втручався у приватні відносини», — зазначив Мар'ян Заблоцький.

Нагадаємо, Мар'ян Заблоцький розповів, що буде з землями, переданими громадам в оренду.