друкувати


Колишній радник Кабміну назвав аргумент, чому агрохолдинги не зможуть скупити землю після відкриття ринку

12 березня 2020, 13:00

Сьогодні в агрохолдингів нема ні мотивації ні ресурсів на викуп землі. Про це написав у Facebook екс-радник Кабміну з економічних питань Олексій Мушак.

У своєму повідомленні він наводить наступні цифри: 

«Потреба в грошах на викуп землі більше ніж коштує сам бізнес. А це при тому що аграрний напрям генерує менше 50% загальної EBITDA компаній. Бо у Кернел є ще маслоекстрактні заводи, елаватори, порти, вагони інше. А у МХП основний заробіток на вирощуванні птиці», — написав Олексій Мушак.

Він додав, що агрохолдинги змушені будуть домовлятися з новими власниками землі або покращувати умови оренди для існуючих.

Це ми навіть не враховуємо, що компанії вже мають мільярдні борги і закредитовані під зав’язку, і вони не зможуть викуплену землі зарахувати собі в актив, бо по-новому закону їм це буде заборонено. Всі страшилки про бал латифундій після запуску ринку землі це міфи та обман. Все інше або від незнання або від чистого економічного шкідництва», — підсумував Олексій Мушак.

Нагадаємо, раніше Олексій Мушак повідомив, що Верховна Рада може ухвалити у другому читанні законопроєкт №2178-10 про ринок землі 19-20 березня, депутатам залишилося розглянути 720 правок.